Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Islanninlammaskoiran historia ulottuu 800-luvun lopulle. Kun ensimmäiset maahanmuuttajat saapuivat Norjasta Islantiin, heillä oli myös kotieläimiä mukanaan. Saarelle tuoduista koirista syntyi islanninlammaskoira. Rotu muokkaantui Islannin ankariin oloihin sekä tehtäviin, joita siltä vaadittiin. Sitä on käytetty, ja käytetään yhä, kokoavana koirana lampaiden, hevosten ja karjan paimennuksessa. Lisäksi koiria tarvittiin pihavahteina ilmoittamaan haukullaan tulijat. Myös paimennuksessa rotu käyttää haukkua, mutta aggressiivisia tai turhan räkyttäjiä ne eivät saaneet olla.

Islanninlammaskoiralla, kuten tyypillisellä pystykorvalla, on pystyt korvat ja selän päälle kaartuva häntä. Koko vaihtelee välillä 38 – 48 cm. Ilme on nauravainen ja koko koira muutenkin hyvin ystävällisen oloinen.

Luonne vaihtelee myös ulkonäön tavoin, vaihtelua löytyy hyvin herkistä yksilöistä voimakastahtoisiin itsenäisempiin yksilöihin. Rotu on haukkuherkkä, vaikkakin suurta vaihtelua löytyy yksilöiden välillä. Metsästysvaisto on yleensä pieni tai olematon, taipumus häätää isoja lintuja pois tai oravien/jyrsijöiden jahtaaminen on kuitenkin melko tavallista.

Islanninlammaskoirat ovat erinomaisia retkeilijän kavereita. Myös paimenkoiran vaistot ovat rodussa säilyneet, joten islanninlammaskoirasta voi saada koulutettua apurin eläinten kuljetukseen tms. Hyvä koulutettavuus tekee niistä lisäksi erinomaisia toko/agility koiria. Rodulla on myös palveluskoiraoikeudet.

Islantilainen on nopea oppimaan, joskin koirat ovat yleensä hyvin vilkkaita, nopeasti reagoivia ja ympäristöään aktiivisesti seuraavia, joten omistajalta vaaditaan usein pitkäjänteisyyttä koiran tapakasvatuksessa ja koulutuksessa.

(kuva Ari Koivunen)

Islanninlammaskoira on erinomainen perhekoira ja hyväksyy mielellään laumaansa muita eläimiä. Yksinolo pitää opettaa pienestä pitäen, jottei siitä muodostu ongelmaa, sillä islanninlammaskoira olisi mieluiten aina omien ihmistensä parissa.

Omistajan on huolehdittava, että koira saa riittävästi virikkeitä ja liikuntaa – kyseessä on kuitenkin edelleen työkoiranakin käytettävä rotu.

(Teksti lainattu islanninlammaskoirat ry:n sivuilta.)

©2019 Rastihaukun kennel - suntuubi.com